Dream Of Columbus

Dream Of Columbus
Салвадор Дали

събота, 3 ноември 2007 г.

Част от разказа " Слоеве "

Парка беше все така зелен, росата още стоеше по едва напъпилите дръвчета. Алеята по която вървях беше от черен асфалт напоен със сутришна роса. Сълзите на ноща , както обичах да казвам аз, имаше една легенда която бяха ми разказвали за ноща и деня и за това как винаги някой им пречи да са заедно, затова и ноща плачеше всеки път когато си отиваше, а денят я гонеше винаги, но никога не я стигаше...и оставяше сълзите й да попият в черната земя, която ги беше проклела да се гонят до края.

Над хълма се бяха спуснали черни облаци, сивотата на небето сякаш придаваше още по-страшна съдба на бедния чудак порещ с ралата си майката земя. Днес не беше ден за кърска работа.

Някъде в далечината се чернееше едно петно.

На този грозен сивкав фон едвам се различаваше фигурата на Мила. Вятъра я галеше жестоко по лицето, мяташе забрадката й, и нежно почистваше сълзите й със своята ярост и сила.

Мила се обърна и видя своята къща. След като за кратък миг задържа погледа си върху дома си тя погледна и по - нависоко и водя къщата на Михал, сегашната му къща която беше най-хубавата от всички. Сякаш и се стори, но един слънчев лъч се прокраде между черните облаци и нежно я погали. Мила потръпна . Тежка беше грижата й.

Мила вече бавно престъпваше надолу към селото ,а вятъра продължаваше да си играе с черната и забрадка сякаш тя не бе символ на мъката й , а бе хварчило носещо се свободно по небесата. Зелената хълместа полянка обгръщаше девойката и създаваше една карсива картина. Черната Мила ,зеленият свят и черното небе ...

Някъде в далечината се чу : “Лале ли си , зюмбюл ли си....”

Парковете бяха моят удушник от сивотата на днешният живот. Кафявите пейки идващи сякаш от 19 век и шадравана с момченцето това бяха едни от красотите на любимият ми кът. Старците насядали около “момченцето” играещи табла или спорещи по “горещите” политически теми , лека усмивка се прокраде по моето лице, това не беше сивият живот това беше нещо друго ,нещо на което преди гледах с пренебрежение. Сега това ми показа истинските радости за които си заслужава да се бориш. Да живота е една битка, за да изиграеш накрая една табла и доволен да заспиш като победител, вечно...

П.Петков

Няма коментари:

Virgin Of Guadalupe

Virgin Of Guadalupe
Салвадор Дали